The Wine Book of Romania – prima fotografie completĂ a celor mai bune vinuri din România și Republica Moldova – Marinela Ardelean

Category: Stiri & Evenimente

The Wine Book of Romania – prima fotografie completĂ a celor mai bune vinuri din România și Republica Moldova

Povestea „The Wine Book of Romania” a început anul trecut, în perioada în care am organizat mai multe evenimente de lansare a cărții „50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene” în cele mai importante orașe din România, printre care București, Sibiu, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Totul a pornit de la o întrebare aparent simplă, dar care ascundea o adevărată provocare: „Când vom avea un ghid al vinurilor românești?”.

Mi-am dat seama că încă nu exista o carte care să descrie și să clasifice cele mai bune vinuri din România. Chiar dacă avem 144 de crame înregistrate la sfârșitul anului 2015, doar 30-40 de crame participă activ la diverse festivaluri naționale și internaționale. Mai mult, deși România ocupă locul al cincilea în Europa și al douăsprezecelea în lume la producția de vin, în materie de consum mai avem încă multe de învățat. Așadar, pot spune că „The Wine Book of Romania” s-a născut, de fapt, din nevoia de a avea o carte de vizită personalizată pentru industria vinurilor, care să le fie utilă atât consumatorilor, cât și producătorilor, importatorilor, distribuitorilor și tuturor operatorilor HoReCa.

În vederea realizării primei ediții a „The Wine Book of Romania”, am vizitat aproape toate cramele din România și din Republica Moldova, cu un obiectiv foarte clar: clasificarea vinurilor atât pentru piața internă, cât și pentru cea externă. Timp de aproape trei luni, am mers la fiecare cramă în parte și am degustat aproape 3.000 de vinuri, dintre care am selectat maximum cinci etichete de la fiecare producător.

Nu a fost deloc ușor să organizez deplasările într-un timp relativ scurt, dar de fiecare dată m-a motivat curiozitatea de a afla cât mai multe secrete ale industriei viti-vinicole din România. Atunci când îi cunoști pe cei care se află în spatele unei crame, mici sau mari, când îi vezi în propriul lor mediu, când le afli bucuriile, dar și greutățile, descoperi, de fapt, adevărul din spatele fiecărei sticle de vin. Așa am reușit ca, la sfârșitul celor trei luni, să creez prima fotografie completă a celor mai bune vinuri din România și Republica Moldova: „The Wine Book of România”.

Cei care vor răsfoi cartea „The Wine Book of Romania” vor face cunoștință cu un număr de 214 vinuri și vor afla date esențiale referitoare la crame: dacă primesc vizitatori, cine sunt persoanele de contact, care sunt prețurile recomandate pentru fiecare vin. Cartea include și un scurt fragment despre asocierea dintre mâncare și vin, capitol care sper să fie o sursă de inspirație pentru alegeri echilibrate și pline de savoare.

Pentru mine, primul ghid al celor mai bune vinuri din România și din Republica Moldova este, pe lângă o mare responsabilitate, și un angajament atât față de industria viti-vinicolă, cât și față de producătorii de vin din România. Nu în ultimul rând, este o mare provocare, pentru că intenționez să lansez acest ghid în cele mai îndepărtate orașe din lume.

Ce îmi doresc cu adevărat este ca acest atlas al celor mai bune vinuri din România să fie mesajul prin care vinul românesc să fie recunoscut la nivel internațional. Să nu uităm că vinul este o formă de cultură, o formă a diplomației, și că este capabil să creeze un limbaj intercultural între persoane și, mai apoi, între popoare.